ONDERBOUWING

TRAIN. RACE. RECOVER. TRAIN. RACE. RECOVER. TRAIN. RACE. RECOVER. TRAIN.RACE. RECOVER. TRAIN. RACE.RECOVER

Voor wie is de Recovery LAB?

De Recovery LAB 8 Deluxe is bedoeld voor gebruik door (top)sporters, coaches, trainers en fysiotherapeuten. Maar ook voor mensen die graag gemasseerd worden. Dit herstelproduct is speciaal ontworpen voor sneller herstel en revalidatie voor iedereen die fysieke inspanning heeft geleverd.

Sporters kunnen de Recovery LAB 8 Deluxe tussen de trainingen door en na de sportprestaties gebruiken. Coaches krijgen hun atleten sneller weer fit na een intensieve trainingsinspanning, zodat zij weer snel kunnen presteren. Met de Recovery LAB 8 Deluxe kunnen trainers hun cliënten de juiste nazorg bieden. Fysiotherapeuten gebruiken de Recovery LAB 8 Deluxe vaak als verlengstuk van de behandeling en laten hun cliënten er op deze manier regelmatig gebruik van maken.

Hoe werkt de Recovery LAB 8 Deluxe?

Het herstelproduct blaast de kamers van de twee hoezen vol en de samengeperste lucht zal de beide benen deel voor deel masseren. Vanaf de voet naar boven. De intensiteit van de massage is eenvoudig aan te passen met de acht verschillende niveaus van luchtdruk. De zes verschillende massageprogramma’s bieden de mogelijkheid het lichaamsdeel steeds weer op een andere manier door het apparaat onder handen te laten nemen. Bij een massage vult de Recovery LAB 8 Deluxe de acht luchtkamers (segmenten) een voor een met lucht. Hierdoor ontstaat er een prettige druk, vergelijkbaar met het kneden en strijken tijdens compressietherapie.

Massages van de Recovery LAB 8 Deluxe helpen het lymfestelsel de lymfeklieren hun werk (weer) goed te laten doen. Het lymfestelsel verwijderd afvalstoffen uit het lichaam. De lymfeklieren zijn een soort zuiveringssysteem die ervoor zorgen dat afvalstoffen uit het lymfevocht worden gefilterd. Daarnaast zorgen het lymfestelsel en de lymfeklieren voor afweer tegen infecties. Lymfevaten nemen weefselvocht op waarin verschillende opgeloste eiwitten of afvalstoffen aanwezig zijn. Deze afvalstoffen worden in lymfeknopen direct vernietigd. Op deze manier werkt het lymfestelsel als een filter in ons lichaam. Je lymfeklieren bevatten verder veel witte bloedcellen die bacteriën en virussen kunnen vernietigen. Deze witte bloedcellen kunnen via de lymfe in de bloedsomloop gebracht worden.

Tijdens de inspanning produceert de spier natuurlijke afvalstoffen die het lichaam tijdens en na de fysieke (sportieve) prestatie moet verwijderen. Deze afvalstoffen noemen we lactaat (melkzuren) en zijn een onderdeel van het glucoseverbruik door de spieren (glycolyse). Een aantal organen in het lichaam gebruikt lactaat om energie te produceren. Niet het melkzuur is de oorzaak van spierpijn, gaat het om spier-acidose. Dat is een afvalstof die tegelijk met het lactaat wordt afgescheiden. Door de spieren te masseren worden afvalstoffen afgevoerd. Hierdoor wordt de bloedcirculatie in de gemasseerde spieren verbeterd en worden eventuele toxines (gif/afvalstoffen) eenvoudiger afgevoerd.

De functies van de Recovery LAB 8

De Recovery LAB 8 Deluxe is een professioneel herstelproduct dat helpt bij het:

  • verbeteren van circulatie van bloed en lymfestelsel;
  • afvoeren van afvalstoffen na intensieve training/wedstrijd;
  • reduceren van cellulite;
  • verlichten van blessures;
  • verminderen van zwellingen;
  • verlagen van fysieke spanningen;
  • voorkomen van spataderen;
  • tegengaan van vochtretentie en krampen.

Wetenschappelijk onderzoek Recovery LAB 8 Deluxe

Dynamische compressie verbetert het herstel van elite atleten

“Dynamic compression enhances pressure-to-pain threshold in elite athlete recovery: exploratory study.” Journal of Strength & Conditioning Research 2015 May; 29 (5): 1263-72

“Het doel van deze studie was om peristaltische pulsdynamische compressie (PPDC) te beoordelen bij het verlagen van de kortdurende druk-tot-pijndrempel (PPT) bij atleten van het Olympic Training Center na de ochtendtraining. […] We concluderen dat PPDC een veelbelovend middel is bij het versnellen van het herstel en het verbeteren van intensieve training van Olympische en aspirant-Olympische atleten.”

LEES HET ARTIKEL OP PUBMED.

Peristaltische pulscompressie menselijk spierweefsel.

“Peristaltic pulse compression upregulates pgc-1α and enos in human muscle tissue.” Experimental Physiology 2015 May 15

“We onderzochten of door een zestig minuten durende behandeling van het hele been met externe pneumatische compressie op een lagere druk (EPC) de vasculaire, metabolische, antioxiderende en ontstekingsgerelateerde mRNA’s veranderde. […] Een behandeling op EPC reguleert tijdelijk PGC-1α. mRNA reguleert ook de eNOS-eiwit- en NOx-concentraties in de vastus lateralis-biopsiemonsters opwaarts.”

LEES HET ARTIKEL OP PUBMED.

Peristaltische pulscompressie verbetert de flexibiliteit.

“Peristaltic pulse compression of the lower extremity enhances flexibility.” Journal of Strength & Conditioning Research 2014 Apr; 28(4):1058-64

“Deze studie onderzocht de effecten van peristaltische puls dynamische compressie (PPDC) op bewegingsbereik (ROM) veranderingen in voorwaartse splitsingen. […] PPDC biedt een manier om het ROM snel te verbeteren en vereist minder energie en tijd.”

LEES HET ARTIKEL OP PUBMED.

De functie en kwaliteit van de aders wordt verbeterd met peristaltische pulscompressie.

“Peripheral conduit and resistance artery function are improved following peristaltic pulse compression. European Journal of Applied Physiology 2015 May 16”

“Het doel van deze studie was om de acute effecten van een enkele behandeling van peristaltische puls-EPC op functie en de weerstand van de aders te bepalen. […] Lagere druk EPC verbetert de kwaliteit en functie van de aderen substantieel en verbetert ook de RH-bloedstroom (d.w.z. van de samengedrukte ledematen).”

LEES HET ARTIKEL OP PUBMED.

fig-green-min.png

Aanvullende wetenschappelijk publicaties

Onderzoek van Hanson et al. (2013) wijst uit dat pneumatische compressie ervoor zorgt dat een atleet na een maximale fietstest sneller herstelt en dat er significant minder lactaat (melkzuur) in het bloed aanwezig is dan wanneer hij/zij passief herstelt.

Wiener et al. (2001) vonden dat spiervermoeidheid van de tibialis anterior (voorste scheenbeenspier) tussen twee inspanningen in significant lager is bij de inzet van pneumatische compressie.

Naast de positieve werking op het herstel na vermoeidheid, heeft pneumatische compressie ook een positief effect op het herstel van weefselbeschadiging (blessures), volgens Johansson et al. (1998).